Fag: Kristendomskundskab og dansk


Lektioner: 6-8
 

Periode: Februar-juni 2026
 

Tilmelding: Senest 15. december 2025
 

Leveres: Januar 2026

Materialet indeholder: En lærervejledning med forslag til aktiviteter og baggrundsstof, klassesæt af papplader som på simpel vis sættes sammen og bygges op til en moderne skamstøtte, inspiration til afgangsprøven og lærerkursus 
 

skamSTØTTE

7.-10. klasse

Skærmskam, kropsskam, klimaskam, klasseskam og instaskam...  
Skammen kan ses overalt i vores sprog, men egentlig trives den bedst i det skjulte. I det indre. 
 

Skamfuld 
Skam er en af de mest ensomme følelser. Derfor er det paradoksalt, at skam er noget alle mennesker på tværs af alder, kultur og geografi deler. Skammen er et almenmenneskeligt vilkår, der i bedste fald kan fungere som et etisk kompas, men i værste fald, kan få et menneske til at tvivle på, at det er værd at elske. 
Med afsæt i Christian Hjortkjærs bog Skamfuld undersøger projektet, hvor meget skam fylder i samfundet. Før i tiden blev skamstøtter rejst som monumenter for at udskamme folk, men hvordan ser den moderne skamstøtte ud?
 

Skamstøtter og modgift
Eleverne arbejder i forløbet med skammens mange forskellige udtryk. Hver klasse får et klassesæt bestående af pap-plader, der kan sættes sammen til en skamstøtte. På hver plade findes en kildetekst, der omhandler skam. 
Eleverne kan følge et danskfagligt spor via billedanalyse og uddrag af novelle- og romantekster, og et kristendomsfagligt spor, hvor de arbejder med Bibelen, kristendommen og andre religioners forståelse af skam. 
Eleverne vælger selv deres kilder og piller undervejs skamstøtten fra hinanden. Afslutningsvis udfylder de deres egne plader og bygger en omvendt skamstøtte - og giver deres bud på, hvad der er modgiften til skam.